Hyvät Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminta-alueen peruskoulujen oppilaat ja huoltajat

Viime vuonna peruskoulujen palotarkastusten yhteydessä pyysimme, että kotona testattaisiin oma palovaroitin yhdessä aikuisen kanssa. Kotitehtävän pystyi kuittaamaan suoritetuksi Webropol-kyselyssä ja samalla pystyi halutessaan osallistumaan arvontaan.

Kaikkien arvontaan osallistuneiden kesken arvottiin 10 turvallisuusaiheista tuotepakettia, jotka on nyt lähetetty postitse voittajille. Tuotepaketti sisältää muun muassa sammutuspeitteen, palovaroittimen ja heijastimen.

Kyselyyn saatiin noin 4 700 vastausta. Valtaosassa kyselyyn vastanneiden kodeista oli palovaroittimia, jotka oli asennettu vaatimusten mukaisesti yksi jokaista alkavaa 60 m2 kohden sekä vähintään yksi jokaisessa kerroksessa. Suurin osa vastaajista ilmoitti palovaroittimiensa olevan toimintakunnossa. Joissakin talouksissa havaittiin, ettei palovaroittimia ole riittävästi tai niitä ei ole lainkaan.

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa, ja se tulee olla asennettu niin, että se reagoi tulipalosta aiheutuneeseen savuun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Palovaroitin havaitsee alkavan palon ja hälyttää paikallaolijat.

Palovaroitin on asennettava siten, että se reagoi tulipalosta aiheutuneeseen savuun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Huoneistoalan lisäksi palovaroittimien määrässä ja sijoittamisessa tulee ottaa huomioon suojattavan tilan muoto ja erityistä syttymisvaaraa aiheuttavat toiminnot. Palovaroitin on pidettävä toimintakunnossa. Palovaroittimen toimintakunto on varmistettava säännöllisellä testauksella. Sähköverkkoon kytkettävän palovaroittimen toiminta on varmistettava sähkökatkojen varalta.
(Sisäasiainministeriön asetus palovaroittimien sijoittamisista ja kunnossapidosta 239/2009 3 ja 5 §, Valtioneuvoston asetus palovaroittimien teknisistä ominaisuuksista 291/2009 3 §)

 

Lisätietoa palovaroittimista ja muista paloturvallisuuslaitteista löytyy pelastustoimen verkkosivuilta: https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/ennaltaehkaisy/varoittimet

Kiitämme kaikkia kyselyyn vastanneita!

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Palotarkastajat