Nuoruus on tärkeä elämänvaihe, jolloin koemme monenlaisia muutoksia sekä saamme lisää vastuuta ja itsenäisyyttä. Parhaimmillaan se on ihanaa aikaa, jolloin vietämme yhä enemmän aikaa kavereidemme kanssa ja irtaannumme omista vanhemmistamme.
Nopea kehitys, muutokset ja vastuun lisääntyminen voivat aiheuttaa myös epävarmuutta ja huolta. Esimerkiksi koulunkäynti voi aiheuttaa paineita, yksinäisyys sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja erilaiset kriisit maailmalla huolta tulevaisuudesta.
Omahoito-ohjelmiin voi tutustua kuka tahansa
Mielenterveystalon nuorten omahoito-ohjelmat ovat oivallinen apu, jos oma vointi tai jaksaminen mietityttää tai jos toivoo muuten vain saavansa lisää tietoa mielen hyvinvoinnista. Omahoito-ohjelma sopii kokeiltavaksi periaatteessa kenelle vain, kuka on kiinnostunut omasta olosta ja mielessä olevista ja pyörivistä asioista ja haluaa niitä selvitellä esimerkiksi erilaisten tehtävien avulla.
– Omahoito-ohjelmiin voi tutustua huolimatta siitä, kokeeko itsellään olevan sillä hetkellä avun tai tuen tarvetta. Ohjelmat voivat toimia myös hyvänä ensimmäisenä tukikeinona silloin, jos epäilee itsellään olevan ahdistusta ja toivoo siihen jotain tukea tai tietoa siitä, kertoo Keusoten opiskeluhuollon psykologi Tamás Gruborovics.
Apua vanhemmilta, kuraattorilta, terveydenhoitajalta tai psykologilta
Nimestään huolimatta omahoito-ohjelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Omahoito-ohjelmia voi ja kannattaakin tehdä yhdessä oman vanhemman tai jonkun muun turvallisen ja luotettavan aikuisen kanssa.
– Tukea ja ohjausta saa esimerkiksi oman koulun tai oppilaitoksen kuraattorilta tai terveydenhoitajalta. Heidän kanssaan voi jutella, mikä mieltä painaa, mikä ohjattu omahoito-ohjelma olisi sopiva ja mikä voisi olla hyvä tavoite omahoito-ohjelmalle. Osalle omahoito-ohjelma sopii ihan hyvin, mutta osa kaipaa siihen rinnalle aikuista, jonka kanssa voi jutella juuri niistä omista asioista ja saa kuulla, mitä aikuinen niistä ajattelee, Keusoten opiskeluhuollon kuraattori Katja Kaikkonen kertoo.
Nuorten omahoito-ohjelmat
Jos huoli omasta voinnista jatkuu, oireet ovat pitkäaikaisia tai vakavia (esim. itsetuhoisuus, päihteet) tai niiden taustalla on iso elämänmuutos tai kriisi, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä ammattilaiseen.
Ensisijaisesti kannattaa ottaa yhteyttä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon tai opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluihin, josta tarvittaessa ohjataan eteenpäin. Myös suoraan nuorisoasemalle voi olla yhteydessä.
Mielenterveystalo.fi tarjoaa psykiatrian asiantuntijoiden tuottamaa tarkistettua ja luotettavaa tietoa. HUS Psykiatria vastaa palvelun kehittämisestä ja ylläpidosta.
Keusote järjesti marraskuussa 2023 puntaroivan asukaspaneelin, jossa noin 40 Keusoten alueen asukasta kokoontui ideoimaan, miten lasten ja nuorten mielen hyvinvointia voisi tukea. Yhtenä keinona panelistit ehdottivat, että Keusote pyrkii aiempaa paremmin tavoittamaan lapset ja nuoret. Tämä viestintäkampanja on yksi keinoista tavoittaa alueemme lapset ja nuoret entistä paremmin.
KESKI-UUDENMAAN HYVINVOINTIALUE
Viestintä
Offentligt, till lärare, till studerande, till personalen, till vårdnadshavare och för direktionen